Ras: De ijslander

Vandaag ga ik met jullie een ras bespreken, vandaag dus de IJslander! Yulto is zelf ook dus een IJslander en ik vind ze ook ontzettend mooi en speciaal! Dus vandaag krijgen jullie meer te weten over de IJslander!

Afkomst
De IJslander komt uit IJsland. De IJslander is 1 van de weinige rassen met meerdere gangen. De IJslander beheert naast stap, draf en galop ook nog de tölt en telgang. Deze 2 gangen zijn dus extra gangen waar ook speciale wedstrijden in worden gehouden.
Ook zijn er een speciale regels voor IJslanders. Als een IJslander ooit IJsland heeft verlaten, mag hij IJsland nooit meer in. Ook IJslanders die niet geboren zijn in IJsland mogen niet het land in. Dit heeft te maken omdat ze bang zijn dat er anders ander bloed in komt (bijvoorbeeld een kruising van IJslander x Tinker).

Lichaam
IJslanders zijn ook goed te herkennen aan hun lichaam. Ze zijn vaak breder gebouwd. IJslanders worden gemiddeld zo’n 1.30m en 1.50m en behoren in Nederland bij de ponyrassen. Hierdoor kunnen ze ook veel verschillende ruiters dragen. Het hoofd van een IJslander kunnen variëren. Ze kunnen grote hoofden hebben of piepklein. De hals van een IJslander is korter dan normaal en vrij dik. Ook de benen en de hoeven zijn erg sterk, omdat een IJslander dus breder gebouwd is. Ook heeft een IJslander van nature veel haar. Vooral bij de benen, buik en hoofd. Hierdoor kunnen IJslanders goed tegen de koud. Zoals ze ook in de natuur moeten kunnen.

Vachtkleuren
Bij de IJslander is elke kleur mogelijk op 1 na, de appaloosa. Voor de rest mogen ze alle kleuren hebben en aftekeningen. De meest bijzondere kleuren bij IJslanders zijn zilverappel, isabel en wildkleurig.

IJslanders vroeger en nu
Als je paarden van nu en vroeger vergelijkt zie je veel verschil. Meestal waren ze vroeger breed en stevig gebouwd. Nu zie je vooral dat het mooi slank allemaal moet zijn. Ook wordt tegenwoordig vaak de IJslander gekruist met een ander ras, bijvoorbeeld IJslander x Arabier.

afbeelding 1                                          afbeelding 2
Afbeelding 1 is van vroeger en 2 is van nu. Ik merk zelf dat de IJslanders van nu veel moderner moeten worden. Je ziet wel dat de IJslander nog steeds een dikke nek heeft, maar vooral het lichaam anders is gefokt. Vooral veel slanker.

Yultofoto
Yulto is dus ook een volbloed IJslander! Hij is ook nog van de IJslanders van ‘vroeger’ door zijn bouw en uiterlijk. Hij beheerst niet zo goed de gangen tölt en telgang maar hij kan ze zeker! Hij laat ze soms wel eens stiekem zien als ik wil gaan aandraven. Hij heeft de vachtkleur vos en dat is ook 1 van de meest voorkomende vachtkleuren.

Ik hoop dat jullie nu meer weten over de IJslander en misschien wil ik dit wel vaker doen 🙂

Liefs Suzanne

Plaats een reactie